De toekomst van de C in CDA

CDA in de begindagenVan alle partijen die zetels hebben verloren tijdens het feest voor de democratie is het CDA de club die zichzelf het minst kan verwijten. Fractievoorzitter Buma had simpelweg te weinig tijd om zich goed te profileren waardoor zijn naamsbekendheid bleef steken op het niveau van sterren springen. Buma die door de politieke zwaartekracht van minister Verhagen en us Camileke toch al iets weg had van een tussenpaus kon alleen maar verliezen.

Het CDA gaat zich nu traditiegetrouw herbronnen, maar hoe en vooral waar? De oppositiebanken zijn in de korte geschiedenis van de christen-democraten nooit een veilige thuishaven geweest. Wie weet wat er van het CDA geworden was zonder die kale dandy uit Rotjeknor. Herbronnen binnen het CDA betekende tot voor kort toch vooral de liberalen inwisselen voor sociaal-democraten en andersom. Inruilen is nu aansluiten geworden. Is het slim om je als kleine partij te herbronnen tussen twee partijen waarvan er een socialer is en de ander zakelijker? Neen waarde lezer, dat is niet slim. Kijk naar D66, ChristenUnie en, vooruit, de PVV. Kleine partijen betalen bijna altijd de prijs voor machtsdeelname. Een prijs die het CDA momenteel met geen mogelijkheid kan betalen.

Aan de andere kant, mocht er daadwerkelijk een paars kabinet komen dan zal dit sowieso een moeizaam huwelijk worden. Middenjaren ’90 geloofde de PvdA nog 100% in de derde weg. Middenjaren ’90 was de VVD nog de absolute eindbaas op rechts. Middenjaren ’90 was D66 de grote winnaar. Tel daarbij op de tsunami aan guldens die ons land binnenrolden en je begrijpt waarom Dagobert Zalm altijd zo moest lachen. Regeren was peanuts in die tijd.

Het CDA zou momenteel dus prima in de oppositie kunnen herbronnen. Terug naar de roots, de provincie en het platteland. het CDA zal deze keer dan zonder partner de koers moeten bepalen. Gaat ze linksaf dan is het wellicht beter om te versmelten met de ChristenUnie. Will never happen. Logischer is wanneer het CDA zichzelf omtovert tot een echte conservatieve partij. Een behouden partij die christenen aanspreekt, zonder zelf direct van Jezus te houden. Eentje die vecht voor zondagsrust en het gezin, zonder de bijbel te citeren. Kortom een CDA dat begrijpt dat vroeger alles beter was zonder de derde tempel meteen in de steigers te zetten. Tegen het homohuwelijk, maar voor abortus. Voor een cannabisverbod, maar tegen intelligent Design in de klas. Voor tradities, maar tegen subsidies voor tradities.

Een Conservatief Democratisch Appèl zou naast de traditionele christelijke stemmen ook veel conservatieve liberalen kunnen binnenhalen. Ook stemmers die de PVV te stompzinnig en/of te links vinden komen bij zo’n partij thuis. Of het krachtenveld binnen het CDA zo’n gedaantewisseling toelaat is maar de vraag. Duidelijk is wel dat het CDA snel met een nieuw en herkenbaar profiel moet komen. Zo niet, dan praten we over een paar jaar over het CDA als een van de kleine christelijke partijen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s