Nordin Amrani had een moeilijke jeugd.

Om de zoveel tijd staat er een klootzak op die het nodig vindt om wildvreemden van dichtbij met een machinegeweer dood te schieten. Drama, oneerlijk en waarom, waarom. Soms laten zulke schoften een document na dat uitleg moet geven voor hun wandaden. Denk aan Anders Breivik en Mohammed Bouyeri. Zoiets geeft natuurlijk geen enkele voldoening, maar wel een inkijkje in de geest van zo’n moordenaar.

Vaak blijken het trieste figuren te zijn met een triest leven. Maar waag zoiets vooral niet te zeggen net na een aanslag! Zo zei de advocaat van Nordin over zijn cliënt: “Hij was een aardig en innemend iemand. Maar het feit dat hij fel getekend was door het verlies van zijn ouders, is me altijd bijgebleven.”

Zo’n uitspraak vinden hele volksmassa’s schandalig! Want hoe durf je zo’n verkrachtend en moordend monster menselijke eigenschappen toe te dichten! Ik denk dan altijd: “Wat had je dan verwacht?” Een grommend creatuur met scheve hoektanden en horens?  Natuurlijk was Nordin zo nu en dan aardig en innemend! Hoe denk je dat een psychiatrisch rapport hem anders ooit “weinig kans op recidive” had kunnen toedichten? En Natuurlijk is Nordin ook getekend door het verlies van zijn ouders. Welk mens zou dat niet zijn? Het leven zal hem kortom niet hebben toegelachen. Maarrr:

Hoe je daarmee omgaat is een heel ander verhaal. Mensen verwarren wie je bent nogal eens met wat je doet. Het grote ongemak zit hem erin dat zielige mensen vaak strafvermindering krijgen. Ik vind dat de ellende in iemands leven zelden tot  strafverlaging zou mogen lijden bij geweldsmisdrijven. Dat geeft een verkeerd signaal. Een verkeerd signaal naar daders, die vaak verdomt goed door hebben hoe je dat moet uitbuiten. En een verkeerd signaal naar de slachtoffers, die op deze manier een extra klap in het gezicht krijgen. Mensen die hulp nodig hebben dienen die te krijgen, ook in de gevangenis. Maar dit zou altijd los moeten staan van de duur of zwaarte van de straf.

Kortom: Daders zijn daders ook als ze zelf slachtoffer zijn. Maar laten we niet de fout maken om vijanden van de menselijkheid niet als mensen te zien. Al was het maar om een klein beetje antwoord te krijgen op waarom, waarom.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s