Witte Pieten zijn pas racistisch

foto is van waterkant.net Het is haast een onderdeel geworden van de Sinterklaas-traditie, de vraag of Zwarte Piet eigenlijk wel zwart mag zijn. Blanke mannen die zich vrijwillig in een majo persen en dan met zwart geschminkt gezicht kinderen blij maken met snoep, hoe racistisch is dat? Over Surinaamse Zwarte Pieten hoor je overigens vrijwel nooit iemand, maar dat geheel terzijde.

Mensen die Zwarte Piet racistisch vinden hebben gelijk wanneer ze zeggen dat Zwarte Piet niet zwart is omdat hij door de schoorsteen gaat. Hij draagt meestal lippenstift, heeft een afropruik op en de meeste gelovigen zelf weten ook wel dat het hele schoorsteenverhaal sowieso een beetje rammelt. Voor the sake of argument gaan we er ook maar even vanuit dat zwarte Piet inderdaad ooit symbool heeft gestaan voor het grote kwaad zelf.

Zwarte Piet stond dus ooit symbool voor Satan. Dat was in een tijd dat Moren werkelijk nog werden aangezien voor duivelse demonen. In die tijd geloofde ze ook in aderlatingen, heksen en volkeren zonder hoofd. Je zou haast kunnen zeggen dat ze er in die tijd een achterlijke cultuur op na hielden.

Nadat de slavernij was verboden en zwarte mensen in Europa langzamerhand ook werden erkend als echte mensen veranderde Zwarte Piet ook van een duivel naar een wat dommig en barbaars mens. Ook dat paste in het tijdsbeeld van dat moment. Je zou haast kunnen zeggen dat er in die tijd een ietwat superioriteitsgevoel heerste onder blanke mannen.

Anno nu is Zwarte Piet uitgegroeid tot een kindervriend.  Wie het Sinterklaasjournaal de laatste paar jaar heeft gevolgd moet toegeven dat die Spaanse toko toch vooral draaiende wordt gehouden door de Hoofdpiet en zijn ondergeschikten. Sinterklaas is meer een symbolische figuur die de Pieten liever niet lastig vallen met de dagelijkse beslommeringen van Pakjes BV. Wat ik wil aangeven is dat de tijden zijn veranderd. We zijn een land met veel verschillende huidskleuren. Wanneer je in juli over het strand zou lopen als Zwarte Piet is er geen mens die bij zichzelf denkt: “Goh wat heeft die neger eigenaardige zwemkleding aan.” Zwarte Piet is wat wij willen dat Zwarte Piet is.

Wat voor een boodschap zouden we afgeven wanneer we de sprookjesfiguur Piet ineens blauw maken? Verdwijnt daarmee het politieke incorrecte verleden van Piet? Of zeggen we daarmee niet stiekem dat het hebben van een donkere huidskleur iets is waar je je voor moet schamen? Dat een zwart sprookjesfiguur alleen gespeeld mag worden door acteurs die beschikken over een zekere mate van bruin pigment? Fuck dat!

Zwart Pieten zijn zwart omdat ze zwart zijn. Ze kunnen acrobatiek, zijn grappenmakers en wonen samen met Sinterklaas in Spanje. Een keer per jaar komen ze op bezoek om cadeautjes uit te delen aan lieve kinderen. Hem wit, rood of blauw maken zou pas echt racistisch zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Witte Pieten zijn pas racistisch

 1. Danilo zegt:

  Over het ontstaan van Zwarte Piet is veel onduidelijkheid, maar uiteindelijk komt het inderdaad neer op wat jij schrijft “Zwarte Piet is wat wij willen dat Zwarte Piet is”. Waarom dus onnodig problemen gaan zoeken en maken over een feest voor kinderen?

  http://danilozegt.com/2011/11/19/sint-is-niet-racistisch/

 2. Pearl zegt:

  Weet je waarom we dat vinden !

  punt 1: je kind komt super verdrietig thuis (basisschool) omdat er geen kindje met hem/haar wil spelen.
  punt 2: er vanaf de december periode meer racistische opmerkingen woorden naar je kind worden geslingerd.
  punt 2: je kind er opeens achter komt dat het een kleurtje heeft
  punt 3: kinderen hoe je het ze ook duidelijk uitlegt dat er geen verschil is tussen mensen je kind zich toch minderwaardig voelt en dat is wat de Nederlandse Zwarte Piet met ons Kind doet!

  En als je zoiets als Moeder/Vader meemaakt en je kijkt naar je kind dat je helemaal gebroken voelt en dat voor andere kinderen die r zogenaamd zo blij van worden is het een heel zware periode voor de donkere kinderen die rond de december periode achter dingen komen waar wij als ouder hun voor willen behoeden zoals elke liefhebbende ouder! dit willen jullie toch ook niet voor je kroost?
  En ik ben helemaal niet voor het afschaffen van Sinterklaas maar geef zelf toe je wilt niet elk jaar een kind hebben die helemaal overstuur is!

 3. Lopez zegt:

  Pearl je hebt helemaal gelijk. Of jij als donkere loopt door de stad en hoort ineens: mama is dat zwarte piet? BELACHELIJK toch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s