Koninklijk naamverzinner

In Nederland mogen we dan zeuren over lange kabinetsformaties, dit alles valt in het niets bij onze olijke zuiderburen. Al sinds 2007 zijn ze bezig met een bestuurlijke puzzel die zoveel stukjes mist dat het nooit een geheel zal worden. Vlaanderen en Wallonië, ooit getrouwd onder dwang en sindsdien verboden te scheiden. Dat gaat nooit meer goed komen.

En wat gebeurt er als je iets moet oplossen wat niet op te lossen is? Dan word je creatief in het verpakken van oude wijn bier in nieuwe zakken. Albert II  is in korte tijd een Koning geworden in het verzinnen van nieuwe termen. Ooit gehoord van een Koninklijk ontmijner? Of van een verduidelijkingsopdracht? En neen dat is geen Vlaams kleutergebrabbel, maar Koning Albert’s voor: ‘Hoe de fok los ik dit op!’

Het is een oude taaltruc, noem bezuinigingen ‘eigen verantwoordelijkheid’ en je krijgt de handen op elkaar. Noem je hedgefunds ‘The Children’s Investment Fund’ en de tranen schieten spontaan in de ogen van elke antiglobalist. In België leverde dat de volgende woordenbrij op:

Koninklijk bemiddelaar (2007)

Oud premier Jean-Luc Dehaene krijgt de dubieuze eer om als eerste persoon een gloednieuwe Koninklijke titel te ontvangen. Als Koninklijk bemiddelaar moet hij: ‘De weg te openen tot de aanduiding van een formateur en daar waar nodig ontmijnend werk te doen voordat er een formateur wordt aangesteld.’ Piece of koekie als je dat zo hoort. Jean-Luc Dehaene zelf was onbelgisch duidelijk over zijn gekregen Koninklijke opdracht: Mission impossible om er vervolgens toch aan te beginnen. Zo kennen we de Belgen! Nu hoor ik u denken: ‘Als de weg naar een mogelijke formateur nog op slot zit en er ook nog eens mijnen op die weg liggen, waarom is de informateur dan nu al ontslagen!?’ Maar dat komt omdat u België in het algemeen en Koning Albert II in het bijzonder niet kent. Zolang er de illusie is van vooruitgang is er de illusie van het land België. Tien dagen na het ontvangen van de bemiddelingsopdracht schuift Dehaene Yves Leterme naar voren als formateur. De formatie loopt op niets uit.

Koninklijk verkenner (2007)

De tegenwoordige President van Europa, Herman van Rompuy, krijgt in 2007  van Koning Albert II een padvinderspakje cadeau en de koninklijke titel ‘verkenner’ om dat probleem België nu eens voorgoed op te lossen. van Rompuy gaat voortvarend te werk, krijgt beide partijen weer aan de tafel en zorgt voor een frisse blik op oude problemen. Na een maand noest verkenningswerk schuift hij Yves Leterme naar voren als formateur. De formatie loopt op niets uit.

Koninklijk opdrachthouder (2009)

Oud premier Jean-Luc Dehaene mag weer opdraven om iets glad te strijken. Was niet Albert’s beste dag. Opdrachtgever is toch net iets te abstract om de geest te prikkelen. Jean-Luc Dehaene slaagt er natuurlijk niet in om de Koninklijke opdracht als Koninklijk opdrachtgever uit te voeren. Yves Leterme dient alsnog zijn ontslag in bij de Koning.

Preformateur (2010)

Hier begint Koning Albert II echt creatief te worden. Heette in 2007 de persoon tussen informateur en formateur nog bemiddelaar, nu wordt er gewoon een heel nieuw woord verzonnen! Alhoewel een preformateur volgens het Vlaams woordenboek ook een ander betekenis heeft: De préformateur moet het circuspubliek warm houden voor de voorstelling , terwijl de tent reeds afgebroken word. Geen gekke naam wanneer je bedenkt dat deze man die titel kreeg.

Koninklijk verduidelijker (2010)

Voorlopig de laatste verzonnen titel uit de hoge hoed van Koning Albert. Afgelopen zomer mocht Bart de Wever iets gaan verduidelijken Partijen bij elkaar brengen, mijnen zoeken, verkennertje spelen, het bekende geleuter gezever. Vlaanderen zelf heeft tegenwoordig meer interesse in het nieuwe woord van de koning dan de daadwerkelijke inhoud van de opdracht.

Een tip van een arrogante Noorderbuur: Mannekes stopt er toch gewoon mee. Weiger nog langer mee te werken aan het poppenkast dat België heet. Vijf minuten politieke moed is alles wat er nodig is. Moed waar de Vlaming helaas niet van overloopt..

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Koninklijk naamverzinner

 1. René zegt:

  Heb je toevallig dat filmpje op Dumpert gezien en dat vervolgens als inspiratiebron gebruikt?

 2. Nee dat niet. Welk filmpje bedoel je?

 3. pfff zeg als dat iedere keer zo lang duurt voordat je een nieuwe blog hebt… dan gaat het niet werken hoor

 4. schrijf eens een nieuwe blog man

 5. Pieter de Belg zegt:

  Beste arrogante noorderbuur,

  U bent niet alleen arrogant, u hebt helaas ook weinig kaas gegeten van ons politieke stelsel. Het typeert uw superioriteitsdenken dat u begint over vijf minuutjes politieke moed om de boel te splitsen.
  U heeft duidelijk nog nooit van Brussel (nochtans ook uw Europese hoofdstad) gehoord. Brussel, mijn beste buur, is een overwegend FRANStalige stad met gebetonneerde rechten voor de NEDERLANDStalige minderheid. Bovendien behoort ongeveer 65% van de bevolking tot NIET-EUROPESE nationaliteiten. Om het nog ingewikkelder te maken is Brussel de hoofdstad van BELGIE, van VLAANDEREN en de FRANSTALIGE gemeenschap (wat dus iets anders is dan Wallonië). Brussel ligt deels op VLAAMS en deels op WAALS grondgebied, maar vormt een apart STADSGEWEST.
  Bent u nog mee arrogante Noorderbuur? Best ingewikkeld he? Vandaar dat we dus proberen om een compromis te sluiten met onze Frantalige landgenoten. Dat mag lang aanslepen, maar het is eenvoudiger dan de poppenkast splitsen. Bovendien zorgen onze deelregeringen er voor dat ondertussen de scholen open zijn en het huisvuil wordt opgehaald. Fijn toch…

  We hebben dan wel niet de moed om te splitsen, maar dat is volgens ons het soort moed dat er nodig is om tuigdorpen te willen installeren.
  En daar bedanken wij voor…

 6. freekschrijft zegt:

  Terzake: Brussel ligt middenin Vlaanderen en die weg is enkel een plan van sommige Walen. Voor de rest, dit is niet mijn land vriend! Maak het vooral zo ingewikkeld mogelijk zodat het land van onderhandelingen in elkaar stort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s